תמ"א 38
לפני כמה שנים אישרה המדינה ביצוע פרויקטים של תמ"א 38 שמטרתם היא לחזק מבנים כך שיהיו עמידים במקרים חריגים של רעידות אדמה. על פי סקרים שבוצעו בערים רבות הסתבר שהמבנים הוותיקים אשר נבנו לפני עשרות שנים אינם חזקים דיים. הם נבנו לפני שהיו תקנים ועם השנים המצב הפיזי שלהם התערער לאור תנודות הקרקע. עקב כך בבדיקות שבוצעו הובן הצורך בחיזוק היסודות ובביצוע עבודות נוספות כדי שלא יהיו אסונות בגוף ובנפש. זאת לאור החשש הגדול של רעידת אדמה גדולה בקרוב.
כדי לבצע פרויקטים של תמ"א 38 נדרש שיתוף פעולה של גורמים הנדסיים כמו קונסטרוקטור, מהנדס אזרחי, אדריכל ועוד. הם מגבשים את תוכניות ההנדסיות החדשות של כל מבנה שכוללים חיזוק של היסודות הקיימים וגם תוספת של יסודות חדשים. בדרך זו יש אפשרות לאחר התוספות הללו לבנות גם קומות נוספות וזאת על פי החישובים של המשקל שמסוגל לשאת המבנה. במסגרת זו יש מקומות שבהם יש צורך לבצע חיתוך של הבטון באמצעות יהלום, כדי לבצע את פעולות הבנייה השונות. במסגרת תוכנית זו יש שיפור ניכר באיכותו של המבנה ובנראות החיצונית שלו, דבר שמעלה את ערך הדירה. לכן בעלי נכסים שחשבו לבקש הלוואה משכנתא הפוכה ריבית יכולים כעת לקבל סכום כספי גבוה יותר באופן חד פעמי או בקצבה חודשית.
שינויים במסגרת תמ"א 38
כאשר מבצעים מיזם תמ"א 38 זו הזדמנות לבצע שינויים פנימיים וחיצוניים בבניין הוותיק. במקרים רבים מדובר במבנים בני שלוש או ארבע קומות ללא מעלית. אך כעת לאור התוספת של הקומות יתקינו מעלית בבניין המגורים וזו תוספת חשובה מאד לאיכות החיים של הדיירים. מעבר לכך על פי המבנה ההנדסי הנוכחי של כל בניין בוחנים ביצוע תוספות.
לאור המצב הביטחוני בישראל בעלי נכסים רבים מעוניינים להוסיף ממ"ד כדי שיוכלו להיכנס אליו במצבים בעייתיים. בנוסף לכך נבחנת האפשרות להוסיף גם מרפסות, דבר שהוא חשוב מאד כדי שאפשר יהיה לשבת באוויר הצח וליהנות משעות של שקט ורוגע.
קידום פרויקטים
יש גורמים רבים שמעורבים בכל פרויקט תמ"א 38 כמו גורמים הנדסיים וגורמים במחלקת ההנדסה ברשות המקומית. העובדה שיש צורך באישורים רבים כדי לקדם את הפרויקטים הללו יוצרת המתנה ארוכה עד שמבצעים את הבנייה בפועל. לאור החשיבות הרבה של קידום הפרויקט מצד אחד לרווחתם של התושבים והחשש הגדול מרעידת אדמה, כל צד עושה כל שניתן כדי להוציא את הפרויקט משלב התוכניות אל שלב הבנייה בפועל.
מכירה של דירות בשוק החופשי
בכל פרויקט תמ"א 38, החברה הקבלנית שמבצעת זאת אינה מחייבת את בעלי הנכסים הנוכחיים בעלויות של חיזוק המבנה, איטום הקירות החיצוניים ופעולות בנייה בסיסיות נוספות. בתמורה לכך החברה מוכרת בשוק החופשי את כל הדירות החדשות שנבנות בקומות שמתווספות מעל המבנה הקיים.
יכול לעניין אותך גם: הריסת מבנים – כל מה שצריך לדעת