הכירו את הכלונס: יסוד בניין לקיבוע מבנים לקרקע ותמיכה בעומסי בנייה שונים. כלונס הינו עמוד המוחדר לעומק האדמה כשחלקו העליון מחובר ליסודות המבנה השונים במטרה למנוע מהמבבנה שקיעה באדמת חול או בוץ טובענית במהלך הבנייה. מסורת הבנייה התחילה בשימוש בכלונסאות עץ, כיום, עם השימוש בחומרי גלם מסיביים יותר נעשה שימוש בכלונס עשוי בטון מזוין, בטון דרוך או פלדה.
סוג הכלונס הנבחר מבין האופציות השונות יותאם לתנאי הקרקע ולדרישות הבנייה.
מה זה כלונסאות?
חברת יהלומי – ניסור וקידוח בטון ביהלום מסבירה: כלונסאות כעמודי תמך ויסודות למבנים בעת בנייתם מתחלקים לאופני פעולה שונים: ניתן להשתמש בכלונס קצה, שהוא כלונס אותו מחדירים לעומק הקרקע כאשר קצהו מוכנס אל תוך שכבת אדמה קשיחה אליה מועברים העומסים.
כלונס קצה ישמש בסוגי קרקעות ששכבתן העליונה רכה או תחוחה ובעלת סיבולת משא נמוכה כמו אדמת חול תחוח או אדמית חרסית שמתחתיה שכבת חול צפוף או שכבת סלע.
קיימת אופציה נוספת של שימוש בכלונס צף או כלונס חיכוך בו מוחדר הכלונס לתוך שכבת קרקע רכה. העומסים יתפזרו באמצעות חיכוך בין האדמה למעטפת הכלונסאות כאשר לא יימצאו כמעט עומסים בקצה הכלונס.
הבחירה ביו הכלונסאות תיעשה על פי רמת עומס המבנה. למבנים בעלי עומס רב יהיה שימושי כלונס קצה וכלונס צף יהיה רלוונטי למבנים בעלי עומס קל-בינוני.
2 סוגי כלונסאות לצרכי בנייה
כלונסאות קידוח
בישראל שיטת החדרת כלונסאות בקידוח הינה השיטה הנפוצה ביותר. שיטת הקידוח כוללת מספר שלבים להבטחת שלמות הרכיבים ובטיחות עובדי הבנייה.
להלן שלבי החדרת כלונסאות באמצעות קידוח:
- קדיחת בור אנכי באדמה בקוטר 30-120 ס"מ, באמצעות מכונת קידוח לעומק של עד 25 מטרים.
- החדרת מוטות זיון קשורים בחישוק ספירלי לתוך הבור. הרשת הגלילית מוחדרת בצורת הברגה על מנת לצמצם גריפת אדמה מדפנות הבור.
- עובדי הבניה יצקו בטון לתוך הבור אותו קדחו תוך שמירה על מניעת סגרגציה. השיטה המועדפת לצפיפות בטון אחידה הינה החדרת שרוול יציקה של משאבה לעומק הבור והעלאת השרוול תוך כדי פעולת יציקה.
- העובדים יחדירו לתוך הבטון הסמיך מוטות זיון נוספים על מנת להעניק חוזק נוסף לכלונס.
כלונסאות מוחדרים
כלונסאות מסוג זה מיוצרים במפעלים ומוחדרים בקרקע באמצעות מהלומות. הכלונס מהחומר הנדרש יוצב תלוי מעל הנקודה בו יוחדר תוך שהעובדים מקפידים על זווית מדויקת ניצבת לקרקע. כלונסאות חיכוך יוחדרו עד סופם באמצעות מהלומות וכלונסאות קצה יוחדרו עד לתחיבתם באדמה קשה. נציין כי לעיתים עלול להיווצר רושם מוטעה של חדירה לאדמה קשה כשבפועל הכלונס נתקע בסל קשיח בודד במהלך החדירה.
שיטה זו מאפשר וודאות בידיעה כי הכלונס הוכנס בשלמותו עד לעומק מסוים להבדיל משיטות קידוח נוספות בהן קיימת אי וודאות לגבי מידת השלמות של הכלונס בעומק האדמה.
קיים חחיסרון בשיטה זו שבו החדרת הכלונס על יד מהלומות גורמת לעיתים לתנודתיות בקרקע העשויה לגרום לפגיעה בכלונס ואף ביציבות של מבנים נוספים בקרבת מקום.
שיטות קידוח בסוגי קרקעות מאתגרים
קרקע מלאה מי תהום או קרקע חולית במיוחד הן קרקעות מאתגרות להכנסת כלונס כיוון שמי התהום והחול עלולים להיכנס אל בור הקידוח ולגרום לו לקריסה. במקרים רבים יהיה צורך ביציקה של כלונסאות קידוח בצורה מדויקת. לפניכם פירוט שיטות הקידוח המתקדמות להתמודדות עם תנאי קידוח מורכבים:
קידוח בשיטת בנטונייט
בשיטה זו אנשי המקצוע מזרימים חומר סמיך בשם "בנטונייט" על מנת לשמור על אי קריסה של קירות הבור במהלך הקידוח. חומר זה מאפשר את יציבות הבור ומנגד או מפריע לקדיחה. הבנטונייט ימלא את חלל הבור בכל שלב הקידוח, לאחר סיום קידוח הבור יצקו העובדים בטון אל תוך הבור. הבטון, הכבד מן הבנטונייט ישקע בתחתית ואילו חומר הבנטונייט יצוף כלפי מעלה ויצא החוצה. הפועלים ישתמשו במשאבת בנטונייט ייעודית על מנת שהחומר לא יציף את האזור וכן לצורך שימוש חוזר בחומר.
קידוח עם צינור מגן
שיטת קידוח המשתמשת בהחדרת צינור מגן העוטף את המקדח, לתוך הצינור יוצקים בטון ולאחר היציקה שולפים את הצינור לשימוש חוזר.
יהלומי – החברה המקדמת לקידוח בבטון
חברת יהלומי ניסור בטון מציעה שימושים מתקדמים כלונסאות לפי תנאי קרקע באמצעות המכשור המתקדם בעולם. בנוסף להחדרת כלונסאות החברה מתמחה גם בהריסת מבנים, ניסור בטון, קידוח בטון ועוד. צרו קשר עוד היום על מנת להתייעץ עם נציגי החברה לגבי דרישות הבניה המתאימות לכם.