שיפוץ מפעלים – כך תעשו את זה נכון
אין מנוס משיפוץ מפעלים. בדרך כלל שיפוץ מפעלים הוא תנאי לקבלת רישיונות עסק מהרשות המקומית, היתרי עבודה מהרגולטורים ואישורי בטיחות מרשות הכבאות. הרישיונות, ההיתרים והאישורים נדרשים מדי שנה, ומפעל שאינו עומד בתנאי הסף לקבלתם, עלול לקבל צו לפסקת עבודה ואף לסגירתו. הנהלת מפעל שרוצה להימנע מכל זאת, צריכה לפעול לשיפוץ המפעל ולתקינותו התפעולית. אין מדובר רק בפעולה אחת בודדת אלא בהתנהלות יום־יומית וקבועה. הנהלת מפעל שרוצה להימנע מאי־הנעימות הכרוכה בבקרות רגולטור, או בהתניות של רשות הכבאות, צריכה להיערך לשיפוץ מסיבי כדי לעמוד בסטנדרטים הנדרשים ולשמור על המפעל פתוח ועובד. אז איך מתחילים בעבודות השיפוץ במפעל? הינה התהליך כולו בתמצית.
תכנון אדריכלי והנדסי
שיפוץ מפעל לא מתחיל ונגמר בעבודות צבע או ניקיון מפעלים. שיפוץ מפעל מחייב תכנון אדריכלי והנדסי מקיף ומדוקדק. תכנון זה צריך לעמוד בסטנדרטים רגולטוריים ובהלימה לדרישות המבניות של רשות הכבאות. פירמת האדריכלים חייבת להיות בקיאה בכל הדרישות המבניות ובכל תקני הרגולציה ואף להעביר את התשריטים המוכנים לאישור הרגולטור הממונה על המפעל ולאישורו של הגורם האחראי מטעם רשות הכבאות. רק לאחר קבלת כל האישורים אפשר להתחיל בעבודות השיפוץ.
טיפול במבנה ישן ורעוע
אם מבנה המפעל ישן מאוד, והמפעל עצמו מעולם לא עבר שיפוץ, קרוב לוודאי שיהיה צורך בבדיקה מקיפה של קונסטרוקטור לפני תחילת השיפוץ. הקונסטרוקטור ייעץ לאדריכל ולמהנדסי הבנייה בכל הנוגע למבנים שיש לחזק או להרוס לפני שמתחילים בעבודות השיפוץ. ייתכן מאוד שיהיה צורך לשבור קירות ולבצע עבודות בטון לחיזוק המבנים. אם צריך לשבור קירות, כדאי לפצל את העבודה הקבלנית בין קבלן המיומן בהריסת מבנים ובפינוי פסולת בנייה, ובין קבלן המיומן בבניית מפעלים בהתאם להתוויה אדריכלית והנדסית מפורטת. גם עבודות ההריסה וגם עבודות השיפוץ מחייבות תכנון יסודי ועבודה מדויקת בהתאם לנהלי עבודה מסודרים. חשוב מאוד לחזק את היסודות ולטפל במבנים ישנים ורעועים לפני שממשיכים בעבודות השיפוץ בכללותן.
שיפוץ לפי תוכנית עבודה מסודרת
בסיום עבודות ההריסה והפינוי אפשר להתחיל בעבודות השיפוץ. חשוב מאוד לעבוד לפי התוכנית האדריכלית, וחשוב עוד יותר שהאדריכל ומהנדס הבנייה ישתפו פעולה ויעבדו בתיאום מלא. עבודות שיפוץ במפעלים ישנים מחייבות לרוב החלפת גגות, התקנת רצפות בטון חדשות בכל אזורי העבודה, בניית אגפים חדשים או הסבת אגפים ישנים לצרכים חדשים והרחבתם. קרוב לוודאי שצוות הבנייה ישתמש בחומרי גלם עמידים כמו בטון וגבס כדי לעמוד בדרישות הרגולטוריות והבטיחותיות וכדי להבטיח עמידות מבנית לאורך שנים רבות.
ראו גם: עד איזה שעה מותר לשפץ
עבודה עם קבלנים מומחים נוספים
שיפוץ מפעל הוא עבודה מסיבית שיש להיערך אליה כמה חודשים לפני שמתחילים לעבוד בשטח. בשלבי התכנון והבנייה צריך להיעזר במומחים מתחומים שונים כמו מומחים לאינסטלציית מים וחשמל ומהנדסי מיזוג אוויר. בשלבי השיפוץ הסופיים כדאי להתייעץ עם מעצבי פנים שמתמחים בארגונומיה, הנדסת אנוש, כדי להתאים את סביבת העבודה לכוח האדם וכדי לוודא שעובדי המפעל ירגישו בנוח לאורך כל שעות העבודה.
שיפוץ מיטבי מתחיל בתכנון יסודי
כל שיפוץ צריך להתחיל בתכנון יסודי ובמיוחד שיפוץ מסיבי של מפעל גדול. כדי שעבודות השיפוץ יצליחו והמפעל יתפתח ויתרחב, השיפוץ חייב להיות מוקפד ומפוקח בידי אנשי מקצוע מיומנים לאורך כל הדרך. סיימתם לשפץ? נפלא. המשיכו לשמור על המבנים השונים במפעל ואל תזניחו אותם.
ראו גם: קידוחים בבטון