בטון הוא אחד מחומרי הבניין העתיקים ביותר הידועים לאדם. אולם למרות עמידותו הרבה לאורך זמן, למרבה הצער, במצטבר, הבטון אינו מתמודד היטב עם לחצים סביבתיים, שינויי טמפרטורה ופגעי מזג אוויר. אלו כמעט תמיד גורמים להופעת סדקים בבטון, היכולים להופיע בתצורה של סדקי שערה בעומק של כמה מ"מ בלבד ועד בקעים של ממש בבטון. שאלה שנשאלת לעיתים קרובות בהקשר זה, היא האם ניתן לתקן את הסדקים בבטון באופן עצמאי. התשובה הקצרה, היא שבהחלט ניתן לבצע זאת. השאלה באיזה מחיר. הכרת כל המשתנים הרלוונטיים לתיקון בטון סדוק כרוכה בתהליך למידה ממושך. בנוסף לכך, בסוף התהליך, אתם עלולים למצוא את עצמכם משלמים סכומי כסף לא מבוטלים לאנשי מקצוע בניסיון לתקן את הטעויות שביצעתם.
>> בטון – כל מה שאתם צריכים לדעת
השלב הראשון בתיקון בטון סדוק – אבחון של אופי הסדקים בבטון ומאפייניהם
לפני שנדון בפרוטרוט ביתרונות ובחסרונות של תיקון סדקים בבטון באופן עצמאי, חשוב להבין קצת יותר לעומק באילו סדקים בבטון מדובר בדיוק ומה מאפיין אותם. רק כך ניתן לדעת מהן הדרכים המתאימות לתיקון הסדיקה בבטון וממה חשוב להיזהר:
1. זיהוי המימדים של הסדקים ודפוס התפשטותם:
הצעד הראשון לטיפול בבטון סדוק, הוא לזהות את גודל הסדק מבחינת אורך, עומק ורוחב. חשוב לשים לב האם הסדק נמשך מקצה לקצה במשטח הבטון, או נמצא בפינה שלו. מומלץ לנסות ולהעריך גם את עומקו של הסדק בבטון, ולהבין אם מדובר בסדק בעומק של כמה מילימטרים בלבד, או כזה שמגיע עד תחתית המשטח. בנוסף, יש לבדוק גם מה רוחבו של הסדק. האם ניתן להשחיל לתוכו פיסת נייר או שאפשר להכניס פנימה אצבע שלמה? לבסוף, חשוב להבין אם הסדקים בבטון הם דפוס החוזר על עצמו או שמדובר בנזק נקודתי בלבד. בדקו האם נוצרו סדקים בין כל מפרקי ההתרחבות במשטח הבטון או רק באזור ספציפי.
ככלל, אם מדובר בסדק קטן, קצר ורדוד, ומדובר במשטח הבטון שחלף די זמן מאז יציקתו והספיק זה מכבר להתייבש ולהתמצק – עדיף לא להיכנס להרפתקה היקרה והמורכבת שנקראת תיקון סדיקה בבטון.
2. איתור מיקומו של הסדק:
בשלב הבא, יש לבדוק היכן הסדק ממוקם בבטון: האם הסדק הופיע על גבי היסודות במבנה, כדוגמת קורה או עמוד תומך? במידה וזה המצב – האם מדובר על סדק דק ורדוד? אם לא – חשוב למדוד את אורכו, את רוחבו ואת עומקו. ככל שמדובר על סדק שאינו ממוקם על יסודות במבנה אלא נמצא על משטח בטון נפרד העומד בפני עצמו, כמו שביל להולכי רגל או חניון, כדאי לוודא האם ייתכן שהסדק נוצר בשל חריגה מן העומס המרבי שהמשטח יכול לשאת.
3. גילוי הגורמים להופעת הסדק בבטון:
זיהוי הגורמים להופעתם של סדקים בבטון, הוא לא בהכרח מלאכה פשוטה לביצוע, אך זהו אחד הגורמים החשובים ביותר שיש לתת עליהם את הדעת, כאשר שוקלים לתקן סדק בבטון. להיווצרות סדקים בבטון יש המון סיבות וביניהן:
- שימוש בחומרים לא תקניים – למשל, שימוש בחול בדרגה ירודה או חול מהסוג הלא נכון בתערובת הבטון עלול לגרום לחוסר אחידות בתוצר הסופי, מה שעלול להוביל להופעת סדקים במשטח הבטון. אם זה המקרה והסדק נוצר על היסודות התומכים בקונסטרוקציית הבטון, יש לפרק את המשטח ולצקת את הבטון מחדש כהלכה.
- מיומנות לוקה בחסר של העוסקים בהכנת תערובת הבטון ויציקתו – שימוש בתערובת בטון לחה מדי, יבשה מדי או לא מעורבבת כהלכה, עלול לגרום להיווצרות חורים במשטח הבטון מתחת לפני השטח, כך שעומס על המשטח, יוביל לסדיקת הבטון. אם זה המצב ומדובר על סדק הממוקם ביסודות המבנה, הדבר מהווה מפגע בטיחותי שחובה לטפל בו.
- הכנה חובבנית של התשתית שעליה נוצק הבטון – עבודות קרקע ו/או הנחת הטפסות (התבניות המשמשות ליציקת הבטון) בצורה לא תקנית עלולה לגרום גם כן להיווצרות של חללים בבסיס משטח הבטון, המועדים לסדיקה ושברים. יחד עם זאת, במידה ומדובר במשטח בטון דקורטיבי או שביל גישה, והסדקים אינם פוגעים בשלמותו ועמידותו, סביר להניח שניתן לוותר על התיקון. בכל מקרה זהו נושא שכדאי לבדוק עם קבלן עבודות בטון מנוסה ואמין.
- תכנון לקוי – משטח בטון שלא בוצע בו תהליך אשפרת בטון כראוי, לשמירה על לחות הבטון בסמוך ליציקתו, נוטה להיסדק. במצב כזה עדיף להסיר את משטח הבטון שנסדק, לצקת אותו מחדש ולבצע אשפרה לבטון כראוי. אחרת הסדיקה רק תחמיר ותתפשט לאזורים נוספים בבטון.
- תנאי שטח לא אידיאליים – השלמת יציקת הבטון בתנאי אקלים חמים או יבשים מדי, עלולה להוביל לייבוש לא עקבי של המשטח, וכתוצאה מכך להופעה של סדקים בבטון המצריכים תיקון במקרים מסוימים, בהתאם לייעוד של משטח הבטון.
- מפגעים טבעיים – לעיתים סדקים בבטון נוצרים בעקבות נוכחותו של חומר אורגני מתחת למשטח הבטון. למשל, שורשים של עץ. כאשר מבחינים בבעיה בשלב מוקדם דיה, ניתן לעיתים להציל את משטח הבטון על ידי הסרתו, סילוק הגורם המפריע (לצורך העניין – על ידי קיצוץ השורשים העוברים תחתיו) והשבת המשטח למקומו. אולם במקרים שבהם לא ניתן להסיר את שורשי העץ בשלמותם מהקרקע בקלות, לעיתים עולה הצורך לנקוט באמצעים כימיים ומכאניים נוספים על מנת למנוע נזקים נוספים למשטח הבטון, שעלולים להיווצר לכששורשי העץ יצמחו מחדש.
- עומס יתר – כאשר משטח בטון נתון לעומסים גבוהים מאלו שהוא תוכנן לשאת, הופעת סדקים בבטון היא כמעט בלתי נמנעת.
- קורוזיה בבטון – למרות שטכנית לא מדובר בסדיקה של הבטון במובן המקובל, החלדה של מוטות הברזל במשטחי בטון מזוין, בעקבות חשיפתם ללחות, מובילה לערעור של יציבות המשטח. אף שישנם כמה סוגי תיקונים שניתן לבצע במקרים אלו, שהם פחות פולשניים מאחרים, באופן כללי, קורוזיה בבטון מצריכה שבירה של המשטח והנחה מחודשת שלו.
- חשיפה לאיתני הטבע – שטפונות והצפות יכולות לפגוע בקרקע שעליה נוצק משטח הבטון, וכתוצאה מכך הבטון עלול להיסדק או להתבקע. רעידות אדמה, מטבען, מובילות גם הן להרס של משטחי בטון. ברבים מן המקרים, הנזקים שאיתני הטבע גורמים לתשתית הבטון הם כה מרחיקי לכת, עד שאין ברירה אלא להסיר את משטח הבטון שניזוק, ולצקת אותו מחדש.
- גיל הבטון – כמו לכל דבר בעולם, גם למשטחי בטון יש תוחלת חיים מוגבלת. הפיכתו של משטח בטון לסדוק במיוחד, עלולה בחלק מן המקרים להצביע על כך שהגיע הזמן להרוס את המשטח הישן ולהחליפו במשטח בטון חדש.
4. בדיקת תשתיות:
כאשר שוקלים לתקן בטון סדוק, יש לבדוק האם יש תשתיות כלשהם שעוברות דרך הבטון ועלולות להיפגע מסדיקת המשטח. ישנם מקרים שבהם התפשטותם של הסדקים בבטון עלולה לגרום לפגיעה של ממש בתשתית החשמל, האינטרנט, המים או הגז, ולהפוך את המצב למסוכן יותר ומורכב יותר לתיקון.
שלב התיקון של סדקים בבטון
כעת, משכיסינו את הגורמים השונים שבגינם עשויים להיווצר סדקים בבטון, הבה ונבחן את האפשרויות הטובות ביותר לתיקון בטון סדוק. כאשר מדובר על תיקון סדיקה בבטון, נהוג להתייחס לסדקים בבטון שרוחבם הוא עד 7 מ"מ, כסדקים צרים, בעוד שסדק בבטון ברוחב של מעל 7 מ"מ ייחשב כסדק רחב.
תיקון סדקים בבטון דקורטיבי
תיקון סדיקה בבטון דקורטיבי שאינו מהווה חלק מתשתית המבנה, תתבצע על פי הקווים המנחים להלן:
- סדקים קלים בבטון בעובי של פחות מ- 1 מ"מ (נקראים גם "סדקי שערה") – יתוקנו בעזרת תרכובת לתיקון בטון מויניל שאותה מניחים בתוך הסדק ולאחר מכן מעבדים אותה. מדובר בתהליך מורכב יחסית, שכדי לבצע אותו כהלכה כדאי להסתייע באיש מקצוע המתמחה בתיקונים בבטון.
- סדקים צרים בבטון בעובי של 1 מ"מ עד 7 מ"מ – יתוקנו בעזרת חומר אלסטומרים – שהם חומרי איטום לבטון שניתן להניחם בעזרת אקדח איטום והדבקה. עם זאת, עדיף למלא את הסדק קודם לכן בעזרת פרופיל גיבוי ספוגי, על מנת שהתיקון יחזיק מעמד.
- סדקים רחבים בבטון בעובי של יותר צ- 7 מ"מ – יתוקנו התהליך כולל ניקוי של הסדק, מילויו בחומר איטום מתאים, עיבודו עד שניתן להשאירו להתייבש. אולם חשוב לדעת כי תיקונים של סדקים כאלו בבטון גוזלים זמן רב, ומחייבים שימוש בכלי עבודה וחומרים מיוחדים, שנדרש ניסיון בשימוש בהם אם רוצים שהתיקון יתבצע כהלכה.
>> קיר כובד – כל מה שאתם צריכים לדעת
>> מקדח לקרמיקה – המדריך לבחירת המקדח ואיך לקדוח בקרמיקה
תיקון סדקים ביסודות בטון
תיקון סדיקה בתשתיות בטון של מבנים היא מורכבת אף יותר מתיקון של סדקים בבטון דקורטיבי. אם זהו הצורך שלכם, בהחלט צריך לערב בתהליך איש מקצוע המתמחה בעבודות מסוג זה.
מה חשוב לקחת בחשבון כאשר שוקלים לתקן בטון סדוק?
כאשר שוקלים לבצע תיקון של סדקים בבטון, חשוב לזכור שאף תיקון לעולם לא ישיב את משטח הבטון לקדמותו בצורה מושלמת. תיקון סדקי בטון מותיר מטבעו פגמים נראים לעין במשטח ואי אחידות מסוימת בגוון הבטון. אולם ישנן כמה דרכים להתמודד עם זה וביניהן:
- צביעת הבטון בצבעים שיסתירו את אי האחידות בין חומר המילוי לשכבת הבטון הישנה.
- עיצוב בטון דקורטיבי להסוואת קווי המתאר של הסדקים שמולאו.
בשורה התחתונה
תיקון סדקי בטון הוא משימה מורכבת ומאתגרת הדורשת ניסיון מקצועי ברמה גבוהה ביותר. במרבית המקרים, הפנייה לסיוע של חברה המתמחה בתיקוני בטון, מתברר כחסכוני ומשתלם יותר מאשר ביצוע עצמאי של התיקון.
רק נציין שאנו לא נותנים שירותי זה
כמו שאתם כבר מכירים, אנו באים לספק מידע בלבד בכל ההקשר של התיקון סדקים בבטון, את השירותים שאנו נותנים ניתן לראות כאן
עם זאת צוות המומחים של חברת יהלומי ניסור וקידוח בטון ישמח לתת לכם שירותי קידוח או ניסור בטון ולייעץ לכם בנושא זה כמו בכל נושא אחר הנוגע לעבודות בטון מקצועיות ולעמוד לרשותכם.