שלד המבנה, בדומה למערכת השלד בגוף האנושי, הוא זה שמבטיח את היציבות של המבנה כולו. לכן זהו גם השלב הראשון בכל פרויקט בנייה, ואין ספק שנדרשת כאן הקפדה על כל התקנות והכללים. ככל שהשלד מתוכנן ונבנה בצורה מדויקת ומקצועית מאוד, כך אפשר לדעת כי המבנה יהיה יציב, חזק ועמיד מאוד גם בפני רעידות אדמה והפתעות הקשורות באקלים הישראלי.
במאמר הבא נבין ונדבר על:
- מה זה אומר בניית שלד?
- איך מתכננים שלד?
- כמה זה אמור לעלות?
- כמה זמן תהליך הבנייה עשוי להימשך?
- דברים שחובה לסגור מראש עם הקבלן
- טיפים חשובים שיבטיחו ביצוע מושלם
אמנם הצוות של יהלומי לא מתעסק בבניית שלד, אבל בכל פרויקט בניה או שיפוץ תצטרכו שירותי ניסור בטון ברמה הגבוהה ביותר. חברת יהלומי עומדת לרשותכם עם צוות של אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, עם שפע של ניסיון ועם ציוד מתקדם שיבטיח תוצאות מעולות. צרו איתנו קשר עוד היום.
מי יכול לתכנן בניית שלד?
תכנון השלד הוא שלב קריטי, והוא יכול להשפיע על איכות הפרויקט כולו. מי שאחראי על המשימה הזו הוא מהנדס קונסטרוקציה, אשר לוקח בחשבון שורה של אלמנטים, מתכנון היסודות ועד לסגירת המבנה. עבודה נכונה ועל פי כל התקנות נדרשת כדי שיתקבל מבנה יציב וחזק, אשר נחשב ראוי למגורים, וכן כדי לקבל את האישור הנדרש לאכלוס.
מי יכול לבצע בניית שלד?
הגורם המרכזי, האחראי על בניית המבנה כולו, ובכלל זה גם בניית שלד, הוא קבלן השלד. התפקיד שלו ברור: הוא צריך לבצע את העבודה בהתאם לתוכנית, בדיוק מקסימלי ובסטנדרטים הגבוהים ביותר. אליו מצטרפים בתהליך העבודה גם אנשי מקצוע נוספים, לרבות קבלני בטון וקידוח, וכל אחד מאלה משפיע במידה רבה מאוד על התוצאה הסופית.
נוסיף ונדגיש שלקבלן שלד יש תחומי אחריות רחבים מאוד. הוא זה שעובד ישירות מול האדריכל, והוא בהחלט חייב לשלוט בכל פרט בתוכנית האדריכלית, וכמובן בכל החוקים והתקנים. זהו גם הגורם האחראי על הזמנת הבטון ועל יציקה מדויקת, על בדיקת העבודה בשטח ועל בניית הקירות, וכל אלה הם היסודות עליהם ייבנה המבנה כולו.
סוגי השלד שניתן לבנות למבנים שונים
ישנם סוגים שונים של שלד, כאשר ההבדל המרכזי ביניהם קשור בחומרים ממנו הוא עשוי, למשל:
- בניית שלד בטון: שלד עוצמתי מאוד, שמתאים לכל מבנה ובוודאי למבנים גבוהים, משום שהוא יכול לשאת משקלים גדולים מאוד, וגם מבטיח בידוד ברמה גבוהה.
- בניית שלד ברזל: הברזל הוא חומר חזק ואיכותי מאוד, וגם הוא מתמודד היטב עם עומסים המוטלים עליו.
- בניית שלד פלדה: בשיטה הזו ניתן לספק תמיכה משמעותית למבנה, וגם גמישות עיצובית משמעותית, בנוסף לאפשרות לקיצור זמן הבנייה.
- בניית שלד עץ: שלד מהסוג הזה מתאים יותר למבנים קטנים או בתים פרטיים, והוא תורם במידה רבה למראה החמים והנעים של המבנה.
כמה זה עולה? בניית שלד מחיר
מחיר בניית שלד נע על טווח רחב למדי, בין 1,500 ל-2,500 ש"ח למטר, כאשר ישנם מספר משתנים שיכולים להשפיע על העלות הסופית. באופן טבעי, פרויקטים גדולים ומורכבים הם יקרים יותר, וכן חשוב לקחת בחשבון את חומרי הגלם. בחירה בחומרים איכותיים מאוד תשפיע על עלות הבנייה, אבל גם תבטיח תוצאה מעולה ובטיחות מרבית. נוסיף ונדגיש שיש השפעה גם למיקום של הפרויקט, לתנאי השטח ולכוח האדם הדרוש לביצוע המשימה.
מה כלול בבניית שלד?
בתהליך בניית השלד נכללים מספר שלבים עיקריים. על תהליך העבודה עצמו נפרט בהמשך, אבל נדגיש כי בניית השלד מורכבת ממספר נושאים מרכזיים:
- תכנון והכנות לקראת הבנייה, לרבות קבלת היתרים
- חפירות והכנת הקרקע לקראת בניית השלד
- בניית היסודות של המבנה
- בניית העמודים והקורות שיעניקו לשלד חוזק מבני
- בניית רצפות ותקרות לצורך חלוקת המבנה לקומות וחדרים
- בדיקות ותחזוקה כדי להבטיח את יציבות המבנה
אולי יעניין אתכם גם – שיטת בנייה קונבנציונלית
כמה זמן לוקח לבנות שלד לבניין?
תהליך בניית שלד עשוי להימשך בין שלושה חודשים לחצי שנה, כאשר ישנם גורמים שונים המשפיעים על פרק הזמן שיידרש. גודל המבנה הוא כמובן משתנה קריטי, וגם המורכבות שלו, ואפילו תנאי מזג האוויר. במבנים גדולים מאוד (כדוגמת מגדלים רבי קומות) בניית השלד עשויה אף להימשך שנה שלמה.
תהליך בניית שלד מא' עד ת'
שלב 1: המתווה
המתווה מוכר גם בשם "שנוגריסט", ולמעשה בשלב זה מתבצעים סימונים מדויקים של קווי המבנה כולו, וכן של היסודות שלו. חשוב להדגיש כי מהלך זה של סימון יתבצע אך ורק על ידי מודד מוסמך, שיניח מסגרות עץ ויבצע בהן חריצה בהתאם לתכנית שנקבעה.
שלב 2: היסודות
בהתאם לסימונים, כפי שבוצעו בשלב הראשון, ייבנו היסודות של המבנה. לצורך כך מייצר הקבלן כלונסאות שנראות כמו כלובי ברזל גדולים. הכלובים מוכנסים לקידוחים, ולאחר מכן יוצקים לתוכם בטון. תהליך זה נמשך לרוב כשבוע.
שלב 3: הבטון
לפני תחילת העבודה על רצפת הבניין, וכדי להבטיח איטום איכותי יותר, תונח שכבת בטון דקה ועליה ניתן לפרוש יריעות איטום. זהו שינוי לעומת המצב שהיה מקובל בעבר, אז הונחו היריעות ישירות על הקרקע, צעד שפגע ביריעות והוביל לשחיקתן המהירה. לרוב מדובר בתהליך קצר, שנמשך יום אחד.
שלב 4: המרתף
יש מבנים שכוללים מרתף מתחת לפני הקרקע, ובמקרים אלה יש לבצע את עבודת האיטום שלו כבר בשלב זה. גם כאן ייעשה שימוש ביריעות איטום, לצד שיטות נוספות, והפעולה צפויה להימשך יומיים לכל היותר.
שלב 5: הקשר
קורות הקשר עשויות מפלדה, והתפקיד העיקרי שלהן הוא יצירת חיבור בין היסודות של המבנה. התוצאה שמתקבלת היא מבנה אחיד וייצוב של הכלונסאות, מה שמבטיח יציבות מבנית ועמידות גבוהה. התקנת הקורות צפויה להימשך כשבוע.
שלב 6: היציקות
בשלב זה מבוצעות יציקות בטון ברצפת המרתף והמבנה, בתקרות ובגג. היציקה מתבצעת לתוך תבניות עץ, ובהתאם לתוכניות העבודה שנקבעו. לרוב יידרשו כאן מספר ימי עבודה לכל אחת מהיציקות.
שלב 7: המעטפת
המעטפת של המבנה מורכבת מהקירות שלו, כמובן, והם אלה שיוצרים את המסגרת הכללית של הבניין כולו. לצורך בניית המעטפת ניתן להניח בלוקים בין עמודי בטון, או לבנות את הקירות ולאחר מכן את עמודי התמך. כך או כך מדובר בשלב שעשוי להימשך כ-10 ימים לכל קומה.
שלב 8: המחיצות
הגענו לרגע שבו מתבצעת החלוקה הפנימית של המבנה לחללים קטנים יותר (חדרים או משרדים בהתאם לאופי המבנה). בניית הקירות מתבצעת באומצעות בלוקים או יציקות בטון, ובדומה לשלב הקודם, גם כאן נדרשים כ-10 ימי עבודה לכל קומה. לאחר השלמת שלב המחיצות ניתן להתקדם לעבודות תשתית, טיח וצבע.
שלב 9: הפיתוח
בשלב זה, שהוא האחרון בתהליך בניית השלד, מתבצעות עבודות שונות בסביבה החיצונית של הבית. בין השאר מתמקדות העבודות בשטח החניה, שביל הגישה וכל אלמנט אחר הנדרש מחוץ לכותלי המבנה עצמו. השלב האחרון יכול להימשך שבועיים, בהתאם לדרישות וצרכי הפרויקט.
על מה חשוב להקפיד במהלך בניית השלד?
אין ספק שמדובר במהלך חיוני ומשמעותי מאוד, כזה שמשפיע על יציבות המבנה כולו. כדי להבטיח עבודה נכונה ותוצאה מדויקת, יש כמה דברים עליהם חשוב להקפיד:
- בחירה בחומרים איכותיים המותאמים באופן מדויק לצרכי הפרויקט ולתנאי הקרקע.
- עבודה מדויקת מאוד, לפי תוכניות העבודה כפי שנקבעו מבעוד מועד.
- ליווי צמוד של מהנדס, אשר יפקח על תהליך העבודה לכל אורך הדרך.
- עבודות איטום ובידוד ברמה גבוהה מאוד כדי למנוע נזקים אפשריים בהמשך.
- עבודה זהירה ונכונה, על פי כל כללי הבטיחות באתר הבנייה.
דברים שחובה לסגור מראש – פרטים חשובים בחוזה עם הקבלן
נתחיל ונדגיש כי ההמלצה היא להשוות בין קבלני שלד שונים, להכיר אותם לעומק ולוודא שאתם בוחרים קבלן מקצועי ומנוסה. אחרי שקיבלתם את ההחלטה רצוי לחתום על חוזה, ולוודא כי הוא מפורט מאוד ונכללים בו כל הפרטים החשובים ביותר:
- תיאור העבודה, השלבים והחומרים בהם ייעשה שימוש.
- לוח זמנים, לרבות תאריכי התחלה וסיום (לכל שלב).
- תנאי תשלום, לרבות מועדים מוגדרים ותנאים נוספים.
- אחריות הקבלן על העבודות שיבוצעו בכל שלבי בניית השלד.
- התחייבות לעבודה תקינה, על פי כללי הבטיחות המחמירים ביותר.
- תנאים לביטול החוזה, לרבות התייחסות לליקויים ותקלות אשר יחייבו טיפול מקצועי.
אולי יעניין אתכם – מהו מחיר קוב בטון?
טעויות ותקלות נפוצות בבניית שלד
בניית שלד היא משימה מורכבת, והיא מחייבת דיוק, מקצועיות ומיומנות גבוהה מאוד. כך ניתן מנוע ליקויים שונים, והנה כמה דוגמאות לטעויות מהסוג הזה:
- היעדר יציקת חגורת בטון בתחתית החלון – מוביל להופעתם של סדקים.
- אי ביצוע של חירוץ לאורך פינת הגג – מוביל לסדקים בין התקרה לקיר.
- היעדר חגורת בטון מעל הדלת – מוביל להופעתם של סדקים מעל הפתחים.
- בניית קירות שאינם מקבילים – מובילה לסדקים בגובה הריצוף.
- תזוזה של המשקוף בשלב יציקת הבטון – מובילה לסגירה לא תקינה של הדלת.
טעויות אלה ואחרות אפשר למנוע, בוודאי אם אתם עובדים עם קבלן שלד יסודי ומקצועי, שבקיא בכל התקנים והדרישות, ועובד בצורה מדויקת מאוד.
בניתם שלד? איך מתקדמים הלאה?
עם השלמת בניית השלד יגיע מהנדס אל המקום, והוא יבחן את תקינות השלד ואיכות העבודה. חשוב לזכור שרק עם קבלת האישור שלו ניתן יהיה להתקדם, ואז יבוצעו עבודות טיח וצבע, יותקנו התשתיות ויתבצעו כל ההכנות לשלבים הבאים. למעשה מכאן ניתן יהיה לבצע חיפוי, להתקין חלונות ודלתות, לצבוע את המבנה (בפנים ובחוץ), להתקין ריצוף ולבצע עבודות גמר. ככל שבניית השלד התבצעה ביסודיות ובאיכות גבוהה, כך אפשר לקבל תוצאות מצוינות ומרשימות מאוד גם בשלבים המתקדמים של הבנייה.
לבנות ולהיבנות
כדי להבטיח מבנה יציב ועבודה מושלמת, על פי התוכניות שנקבעו, אין ספק שיש חשיבות עליונה לבחירת קבלן שלד מקצועי שיעשה את העבודה על הצד הטוב ביותר.
נדגיש כי בהמשך הדרך תידרשו לעבודות קידוח וניסור בטון, שהן חלק מהותי ומרכזי בכל פרויקט בנייה. הן מחייבות ביצוע ללא פשרות, ציוד מתקדם ואנשי מקצוע מיומנים ומנוסים. לקבלת שירות מהחברה המובילה בישראל, אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר עוד היום!